Manfaatkan PKP belajar bahasa Arab

Setiap bhs mempuyai keistimewaannya yang tersendiri, begitu termasuk dengan bhs Arab. Rata-rata mengetahui bahawa bhs al-Quran adalah dalam bhs Arab dan ia jadi sumber rujukan utama untuk mempelajari bhs ini.

Ramai yang selalu membaca al-Quran tambah menghafalnya. Maka rugilah jika seseorang Muslim itu yang membaca al-Quran tetapi tidak cuba mempelajarinya demi mengetahui dan menghayati setiap kata, arti dan ibrah yang ada di dalamnya untuk diamalkan dalam kehidupan seharian.

Sebagai seorang Muslim, perkara pertama yang mesti ada dalam diri kami ialah kesedaran dan keimanan kami terhadap pegangan bahawa bhs al-Quran adalah dalam bhs Arab dan setiap bacaannya dapat mendapat pahala. Bayangkan jika setiap kali kami studi bhs ini, kami mendapat pahala jika kami menyebut setiap perkataan Arab.

Semua ini terkait kepada niat. Justeru, perkara ini terlampau memainkan kegunaan perlu untuk memaksa dan mencetuskan semangat dalam diri untuk mengetahui al-Quran dan mengamalkan setiap isikan kandungannya dalam kehidupan kita.

Setiap ujian dan musibah yang berlaku pasti ada hikmah dan rahmatnya. Penularan pandemik COVID-19 menuntut manusia semua dunia hidup dalam norma baharu. Maka di peluang keberadaan kami dengan dengan keluarga masing-masing, ambillah peluang untuk mempelajari perkara baharu setiap hari layaknya mempelajari dan memperkasakan bhs Arab.

Ramai yang tertanya-tanya, bagaimana hendak studi bhs Arab pada saat mengikuti kursus bahasa arab pare jika tidak ada guru yang boleh membantu? Sebenarnya ramai guru di luar sana tawarkan perkhidmatan kelas studi bhs Arab secara percuma mahupun secara berbayar terutamanya semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Jika kami mencermati kebanyakan kelas-kelas berbayar ini mengenakan bayaran yang terlampau murah sekali.

Sudah pasti kesemua kelas ini dilakukan seutuhnya secara dalam talian. Banyak termasuk perkongsian iklan mengenai tuisyen atau kelas studi bhs Arab di laman sosial layaknya Facebook, Instagram dan Twitter. Jadi dengan peluang ini kami boleh ambil untuk kami mula mempelajari bhs Arab.

Permulaan untuk mempelajari bhs Arab ini sesungguhnya begitu ringan sekali kerana banyak area sedia kan perkhidmatan ini. Kita lihat di kebanyakan institut pengajian tinggi layaknya universiti, kolej apalagi di masjid dan surau sebelum saat ini terdapat banyak kelas bhs Arab dibuka untuk pelajar-pelajar, staf dan termasuk orang awam. Namun sejak tercetusnya pandemik Covid-19 ini, seutuhnya tidak sanggup terjadi layaknya biasa. Tetapi ia bukanlah kendala untuk kami semua.

Kita sanggup lihat banyak kaedah pembelajaran dalam kelas sudah berubah dan dilakukan secara dalam talian dengan pakai pelbagai platform serupa ada yang percuma mahupun berbayar. Kebanyakannya kelas-kelas secara dalam talian ini dilakukan pakai aplikasi layaknya Google Meet, Zoom, Teams Microsoft, Skype, Facebook Live dan YouTube Live.

Bahan-bahan pembelajaran secara mudahnya boleh didapati dengan banyak sekali contohnya layaknya dalam aplikasi YouTube. Video-video yang di sediakan yang kebanyakan oleh guru-guru sendiri kebanyakannya terlampau menarik untuk menarik minat pelajar. Bahkah ibu bapa termasuk boleh ikut dan juga mempelajarinya dengan dengan anak-anak dengan target membantu mereka mengetahui setiap topik yang ditonton.

Inilah teknologi yang mana sesungguhnya ramai orang lupa bahawa sesungguhnya Allah SWT sahajalah yang sudah mengurniakan dengan mengilhamkan kepada manusia sehingga kami sentiasa berfikir dan membuahkan sesuatu yang baharu dan lebih berinovasi. Jadi bagaimana kami pakai untuk mempelajari bhs Arab dan mengetahui al-Quran Kitab Yang Maha Bijaksana?

Penulis dulu mengajar bhs Arab secara dalam talian dengan pakai aplikasi Google Meet. Kelas tersebut hanya mengambil alih era selama lebih tidak cukup satu jam sahaja dan hanya memperkenalkan asas-asas dan perkataan Arab mudah, yang biasa digunakan dalam kehidupan seharian. Dengan harapan pelajar-pelajar sanggup mempraktiskan dalam setiap aktiviti harian mereka dan hasilnya mereka sanggup mengingati setiap perkataan Arab.

Perlu diingatkan sekali ulang bahawa bhs Arab adalah bhs al-Quran. Pahala orang yang membaca al-Quran bukan di anggap selepas habis membaca satu surah atau ayat. Tetapi setiap huruf terhadap ayat itu yang di anggap ganjarannya sebanyak 10 pahala. Perbetulkan niat, mempelajari bhs Arab kerana untuk mengetahui al-Quran. Nescaya kami dapat mendapat ganjaran yang sudah dijanjikan.

Justeru, dengan nikmat era dan peluang yang diberikan oleh Allah SWT untuk sentiasa dengan keluarga dalam tempoh PKP ini, maka ambillah peluang ini untuk studi bhs Arab. Rebutlah peluang terhadap sementara ini untuk mencari medan menuntut pengetahuan bersama-sama dengan anak-anak untuk kejayaan bersama.